Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
Познавателни маршрути

 

Мадарски конник

 

Разстояние: 1 км.
Национален историко-археологически резерват "Мадара"
Работно време:
- лятно  8:00-19:00
- зимно 8:00-16:00
Основателно е наречен "Българската Троя", поради богатството на откритите археологически паметници датирани от IV хил. преди Христа до XV век. Най-забележителния паметник в резервата е уникалният скален релеф МАДАРСКИ КОННИК-единственият в Европа монументален каменен релеф от началото на VIII век. Изсечен е на височина 23 метра от основата на отвесна скала. Резервата е най-големия култов  комплекс на Балканите - много по- древен и мащабен от Делфи, Додона или останалите известни днес в Европа прорицалища на Гърците.
Уникалността на паметника дава основание да бъде включен в книгата на паметниците със световно културно значение на ЮНЕСКО през 1972 г.символизира мощта и величието на българската държава. Надписите около него, изписани на гръцки език, разкриват подвизите на трима български ханове - Тервел, Крумесис и Омуртаг. Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение. Тук могат да се видят още светилища, езическо капище, християнски черкви, параклиси.

Разстояние: 10 км.
Национален историко-археологически резерват

"Плиска"
Работно време:  от 9:00 до 17:00 ч.
Телефон:            +(359)(0)5323/2271

Плиска

Първата столица на основаната от хан Аспарух държава - България.
Градът е столица от 681 г. до 893 г. Сто годишни археологически проучвания разкриват останките от тронна зала, “вътрешен” и “външен” град, Малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки, а на 1,5 км – основите на внушителен катедрален храм - Голямата Базилика. Разкритите останки са консервирани и представляват музей на открито.  

 

Преслав

Разстояние: 30 км.
Национален историко-археологически резерват "Велики Преслав"
  www.museum-preslav.com
Работно време:  от 9:00 до 17:00 ч.
Телефон:       +(359) (0)538/43243; 42630

Втората българска столица, провъзгласена от цар Симеон (от 893 до 969 година). Възникнал е през първата половина на ІХ в. по времето на хан Омуртаг като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. Симеон превърнал града в най-величественият град на цяла Югоизточна Европа. Тук са работили Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Презвитер Кузма. В експозицията на музея могат да се видят оригинални произведения на старобългарското и средно-византийското изкуство. Сред тях са шедьоври като иконата на Св.Тодор, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, уникалната колекция от оловни печати, ценна сбирка от епиграфски паметници.

Изглед към Шумен

 

Разстояние: 10 км.
Град Шумен
Един от най-старите градове в България. Животът тук датира от над 3200 години. Разположен е в Североизточна България в живописна долина.

По време на Първото българско царство Шумен, като внушителна българска твърдина, влиза в системата на старобългарските крепости, бранещи подстъпите към столиците Плиска и Преслав. В истински средновековен град Шумен се превръща през Второто българско царство (XІІ-XІV в.). Освен военен, градът тогава е бил и значителен икономически, търговски, стопански и културен център с развити занаяти.

Паметник 1300 години България

Монументален паметник "1300 години България" Комплексът е открит през 1981 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на Българската държава със столица Плиска. По оригинален начин са представени най-изтъкнатите първостроители на българската държава: основателят хан Аспарух, хан Тервел – дипломатът, хан Крум – законодателят, строителят хан Омуртаг. Специално място е отделено на княз Борис – владетелят, при който българите се покръстват. В отделна зала е представен цар Симеон – символът на “златния” Х век на българската държава.

Шуменска крепост

Историко - археологически резерват
“Шуменска крепост”
.
Историко-археологически резерват “Шуменска крепост” се намира в парка “Шуменско плато” на 3 км от центъра на града. В непосредствена близост до крепостта има музей. Шуменската крепост е най-значимият исторически и археологически обект на града. Тя била построена на четири платформи в ранната и късната античност, а по-късно в Средновековието е била разрушена.

Томбул джамия

Томбул джамия (раб. време 9:00-18:00) е най-голямата джамия в България и е на второ място по големина на Балканския полуостров.

Конезавод "Кабиюк" е най-старият конезавод в България. В момента конната база на конезавода в Шумен предлага езда  с инструктор за всяко ниво на атрактивни цени.Разстояние: 20 км.
Гр. Провадия
Крепостта Овеч

Намира се на планинското плато, наречено Калето, извисяващо се източно от гр. Провадия.Отвсякъде е обкръжено със скални откоси, високи около 20 м. Тесен провлак го свързва с друго плато – Табиите (укрепленията), разположено на север от Калето.
Крепостта Овеч е имала важно значение по времето на Първото Българско царство.Около нея е имало мрежа от манастири със скрипториуми (място за преписване на книги), част от Преславската литературна школа.
От нейната слава са останали уникалното мостово съоръжение между крепостта и платото Табиите, множество кладенци за събиране на вода (един от които с дълбочина 80 м.) и щерни за зърно, руините на Митрополитската църква, стражевите кули, каменната порта, затвора на рицарите, мраморните колони на Омуртаг.
Тук е живял цар Петър II, след като се отказва от короната и предава властта на своя по-малък брат Асен през 1190 г.

 


гр. Девня
Музеят на мозайките

Телефони: +(359) (0)519 9 29 09
Работно време:
-лятно: от 10:00 до 17:00 ч.
-зимно: от 10:00 до 16:00 ч.

Единствен по рода си в България. Представя римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол (Marcianopolis). Музеят е изграден върху част от античните основи на сградата с мозайки. Тя е построена в края на III – началото на IV век (времето на Константин I Велики). Едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от това време, открити в България.